bmfc1 wrote: why should that pick be suddenly exposed (say the Mets) because the Pirates through no fault (or grace) of the Mets, got to jump in line?The rule is intended to protect the ten worst teams, so yes the Mets pick should remain protected. The Mets didn't improve because the Pirates couldn't sign their #1 pick and shouldn't be penalized. This is the perfect opportunity for Fred's BFF Bud to interpret the rule "in the best interests of baseball" and keep the pick protected. Also, where's the harm? The Union won't object because it increases competition for a FA? Boras won't object. The only parties that will object are those hoping to get Bourn for even less than the Mets might pay. a Club shall not be required to forfeit a selection in the top ten of the first round of the Rule 4 Draft, and its highest available selection shall be deemed its first selection following the tenth selection of the first round.� MLB Basic Agreement, Article XX, B. (4)(c)i., p. 89http://mlb.mlb.com/pa/pdf/cba_english.pdf I think that the in the intent of the rule would be served by adding "as determined by the ten lowest win totals in the preceding season" to the end of this clause. Don't get hung up by thinking logically. Somehow, the Mets will get screwed. And that's why I'd rather get a power hitter for right, keep Duda in left, and get a freakin' motorcycle for whomever plays center between, them rather than overpay for Bourne and lose a draft pick. Later