Frayed Knot wrote: So on that runner hit by the batted ball play, does the rule say, as Gary stated, that it's Not an out if the ball goes past an infielder or is it only if a ball.passes an infielder who has a chance to make a play on it? It clearly went past Pete before striking Franco but he just as clearly could not have fielded it. Rules 5.06(c)(6), 6.01(a)(11): The concept of the runner being in jeopardy after the ball goes past an infielder and strikes the runner in a situation where another infielder still has a chance to make a play on the ball applies ONLY when the ball PASSES the first infielder without being touched or deflected by him. This concept DOES NOT APPLY if the ball is touched or deflected by the first infielder, even though another infielder has a chance to make a play on the ball. In other words, after a ball has been touched (deflected) by any infielder (including the pitcher), if the ball then strikes a runner (unintentionally on the part of the runner), the ball is alive and in play even if another infielder may be in position to field the ball. See Official Baseball Rules 5.06(c)(6) and 6.01(a)(11). The reasoning for the above concept is that a runner cannot be expected to avoid a deflected ball while running and should not, therefore, be in jeopardy of being called out for being struck by such a deflected ball. Of course, a runner may still be guilty of intentional interference even after an infielder deflects the ball if the runner deliberately deflects the ball or allows it to strike him when he could have reasonably avoided it. The fact that the ball has been deflected by an infielder should not be taken as a license for a runner to interfere intentionally. See Official Baseball Rules 6.01(a)(6) and 6.01(a)(7). After a batted ball has been touched (deflected) by an infielder, if the ball then strikes a runner (unintentionally on the part of the runner), it is alive and in play despite the fact that another infielder may be in position to field the ball. This is not the case if a fielder is making a play on the ball. Specifically, if a batted ball is deflected by an infielder and another infielder has a play on the ball, the runner must avoid the fielder. If the runner interferes with the fielder making a play— even though the ball has been touched by another fielder—the runner is declared out. Under the rules, a fielder making a play on a batted ball takes priority. On the other hand, if a batted ball goes through or by an infielder (other than the pitcher) without touching the fielder and then strikes a runner immediately behind the infielder, the umpire must then determine if another infielder has a chance to make a play on the ball. If the umpire determines another infielder does have a chance, the runner is out. If the umpire determines another infielder does not have a chance, the ball is alive and in play. The interpretation to be made with regard to the phrase “a fair ball goes through, or by, an infielder, and touches a runner immediately back of him” (Official Baseball Rules 6.01(a)(11), 5.06(c)(6)), and 5.09(c)(7)) is that this refers to a ball that passes through the infielder's legs, or by his immediate vicinity, and strikes a runner directly behind the infielder. There's a lot of umpirial judgment in play here but the keys seem to be the word "through" (and not past) the initial fielder and the umpire's judgment of whether there's another fielder trying to make a play.